Paskutinis prisijungimas: Dabar yra 2024 Bal 16 08:00


Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 29 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3  Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 2011 Vas 25 16:10 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2010 Geg 19 00:43
Pranešimai: 1678
Miestas: Klaipėda
Kiekviena iniciatyva turėtų būti sveikintina. Bet koks naujas “pirstelėjimas” į dviračio pusę, tik prisideda prie dviračio reklamos. Ir nesvarbu ar tai yra susiję su dviračiu kaip meno kūriniu, ar su dviračiu kaip meno kūrinio donoru, ar su dviračiu kaip istorijos dalimi. Jei tai neužkabins rimtų žmonių, tai gal užkabins nerimtus, ne vien rimtuoliai dviračius mina. O kad Lietuva - švogerių kraštas, tai nuo to niekur nepabėgsime, daug kur šmėžuoja tie patys veidai, kiti gal ir nemieli, bet nėra visur būtina leistis į asmeniškumus, nes turbūt nebus tokio žmogaus, kuris kažkam kada nors nebūtų užlipęs ant mazolio.
Visai nesupykčiau jei Klaipėdoje kada atsirastų kad ir tokie dviračių namai, pvz.:
[vimeo]http://vimeo.com/20288524[/vimeo]
kur prie meno būtų eksponuojami ir dviračiai, kurie taip pat pretenduotų į meną, arba bent turėtų teisę vadintis gražiu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2011 Kov 03 02:35 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2009 Lap 13 14:04
Pranešimai: 957
Sutinku, kad dviratis reklamuojamas įvairiai. Truputi pratęsiu apie dviračio marginalizaciją; kai dviratis visuomenės pasamonėje traktuojamas, ne kaip normali tranporto priemonė, o kaip tam tikros specifinės žmonių grupės pomėgis.

Žvelgiant į spaudą, beveik visur dviratinkas siejamas su entuziazmu – „dviračių entuziastai“, „dviračių mėgėjai“. Juk auto vairuotojų nevadiname „automobilių entuziastais“, tuo labiau "fanatikais"... Automobilis yra tiesiog normali tranporto priemonė kurią vairuoja tiesiog žmonės. Bet ne dviratį.

O dviratį vairuoja entuziastai, keistuoliai aktyvistai, fanatikai, pašlemėkai, vargšai kurie negali skirti 10Lt žibintui ir t.t.

Dar dviratis dažnai „populiarinamas“ kaip transporto priemonė kuriai reikia itin specilizuotos infrastruktūros, vos ne raudonų kilimų, spec. įrangos, stovų su stogais, dušų darbe ir t.t.

Taip pat dažnai dviratis „populiarinamas“ kaip pavojinga transporto priemonė – dviratį reikia atskirti nuo gatvės. Vakarų visuomenėse didelę žalą padarė agitacijos dėl šalmų (nors statistika liudija kad auto vairuotojui šalmas būtų reikalingesnis).

Ir ta marginalizacija dažnai vyksta pačių dviratinkų rankomis. Labai jau ryškus pavyzdys, kur išvažiavo atsigerti arbatos prie jūros, ir ištrimitavo tai per visą žiniasklaidą, pavadino tai ne tik „žygiu“, bet ir „ekstremaliu“.

„Kritinė masė“ manau taip pat pakankamai marginalizuoja dviratinką. Čia jau buvo diskusija "Ar KM yra tinkamas būdas dviratizmo populiarinimui?" viewtopic.php?f=17&t=33

Dviratis mažiausiai traktuojamas kaip tiesiog normalaus žmogaus tranporto priemonė, paprasta ir visiems prieinama. Vietoj to ji siejama su kažkokiu entuziazmu, aktyvizmu, ekstremalumu, fanatizmu, šiaip keistuoliais ar pan. Ir dažniausiai tą įvaizdį formuojame patys mes.

Aš, dviračio kaip tr. priemonės naudotojas, norėčiau mažiausiai būti asocijuojamas su cirkininkais:

Paveikslėlis Paveikslėlis

Subkultūros gali būti ir juokingos, žavios ir patys galime joms priklausyti. Kalbant apie hipsterius, fikserius; šiame video vyksta lenktynės, kurias laimi dviratis, bet tai nėra dviračio reklama; tai yra Mercedes Benz reklama:


Reklama marginalizuoja dviratininką, kuriamas stereotipas, jog dviratis yra marginalios subkultūros dalis, o automobilis pristatomas kaip normalaus žmogaus pasirinkimas.

Dėl dviračio kaip laisvalaikio priemonės – kita kalba.

_________________
white coast art


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2011 Kov 03 10:37 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2010 Geg 19 17:44
Pranešimai: 704
Aš, dviračio kaip tr. priemonės naudotojas, norėčiau mažiausiai būti asocijuojamas su cirkininkais: :+1:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=Vhbd3KyEplU


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2011 Kov 03 17:09 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Vas 12 22:07
Pranešimai: 197
Miestas: Vilnius-Klaipeda
del kritines mases, tai manau visiskai neprotingas renginys, ir susirenka ten daug vaiku kurie net nezino elementariausiu ket, o kadangi jie kritinei masei tai ir daro nesamones, vien del tokiu sis renginys nera protingas. lygiai taip pat pestieji gali daryt savo kritines mases. prisipazinkim kad ir kaip stengiames nevaziuoti pesciuju takais, bet jais nori nenori tenka pravaziuot, kad ir elementariausiai baigias dviraciu takas ne i tema, negi sustosi apsisuksi grysi iki kelio ir vaziuosi keliu? ne tiesiog pavaziuoji saligatviu iki sankrizos. tai lygiai taip pat gali ir pestieji daryti kritines mases kad ju keliu keliauja. cia tas pats kas ir geju paradas (tikrai nesu homofobas), tiek daug triuksmo del nieko, kam geriau nuo to parado ? niekam. o kiek aziotazo buvo sukelta... ir kam dabar geriau ? zinom kad gejai yra? mes ir anksciau zinojom. Taip pat ir su kritine mase. ka jie pasieke? zino kad yra dviratininku? mes ir taip zinojom. o kad vaikai siauteja po gatves kadangi nera jokio organizatoriaus, tikrai nekelia dviratininku reitingu...
Del reklamos tai cia baisiai normalu, lygiai taip pat jei reklamuotu dvirati viskas butu atvirksciai dviratininkas ale atsipalaidaves vaziuotu, kvepuotu grynu oru saulute sviestu ir t.t o masinoi vaziuodamas tipo nervuotusi kamstyje, kvepuotu ismatamosiomis dujomis, nervintusi del kuro kainu. tai cia viskas labai normalu, cia juk reklama. ir visi kiti konkurentai yra niekam tike tik jis vienas geras, ir taip kad ir ka reklamuotu...

O seip keliones dviraciu galeciau palyginti su metimu rukyti, pradejau i darba vazineti dviraciu, kolegos irgi sako reik ir man pradeti vazineti, stovi dviratis nevazinejamas, taciau taip ir nevaziuoja. Su metimu rukyt tas pats sakau pradejau skaityti Alano Karo knyga, planuoju mest rukyt, sako reiktu ir man. bet kaip ruko taip ir ruko :)
Nezinau reik gal kokio spyrio i sikna kad pradetu zmones apie save galvoti :)

_________________
http://symbianity.com
Tavo telefono namai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2011 Kov 03 18:01 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2010 Geg 19 17:44
Pranešimai: 704
Man is tiesu keistoka, tai kad vazinejimas dviraciu kazkaip yra isskiriamas. Net jei tai tera aktyvaus laisvalaikio forma. Yra daugybe uzsiemimu, kurie ir pavojingesni sveikatai, ir brangesni ir t.t. Bet visuomene juos labiau toleruoja. Kai sakoma entuziastas, tai man skamba kaip pe*****

Visgi yra keletas grupiu, vazinejanciu dviraciais, ir visuomene skirtingai i jas reaguoja. Pabandysiu isvardinti (gal siek tiek su jumoru).

1. "Seniai". Tai vyresnio amziaus zmones, dazniausiai vazineja "karovnikais", veziojasi meskeres ir visokius rakandus. Dvirati naudoja tranportui. Vaziuoja letai, gatvemis ir saligatviais. Jie visada buvo. Niekam netrukdo, visi priprate.
2. "Sportcmenai". Jie vazineja gatvemis ir daznai ne po viena. Atpazistami is dviraciu su "dropbarais". I juos vairuotojai (ir kiti zmones) reaguoja pakanciai. Nors yra priskiriami prie "mistiniu" butybiu. (Vairuojantis a la sportinius dviracius, bet nusigere veikejai priskiriami prie seniu; jei nenusigeres, bet be spec. aprangos gali buti priskiriamas prie "poilsiautoju").
3. "Entuziastai". Entuziastams priskiriami zmones vazinejantys su MTB tipo dviraciais. Si grupe prasideda nuo "chuliganu" ir baigiasi, tais kurie bando sportuoti miske. Jie vazineja visur be isimties. Visuomenes akyse vertinami nelabai teigiamai, jie nelabai patinka vairuotojams gatveje, o ant saligatviu pestiesiems. Vertinimas priklauso nuo vaziavimo budo ir nuo aprangos. Spec. apranga (ypac salmas) ir taisyklingas vaziavimas gatve, pakelia tokio dviratininko "statusa". Bet "entuziastas" netampa visuomenes akyse "sporcmenu" nepaisant kokio brangumo pas ji yra dviratis ar kokie jo sportiniai rezultatai.
4. "Poilsiautojai" (dar gali buti vadinami "turistais", nes nuvaziuoti 5 km iki juros jiems reiskia turistini zygi, o jei vakare- suprask "ekstremalu"). Si grupe dazniausiai vazineja tik dviraciu takais ir saligatviais. Isskirtinai tik siltuoju metu laiku. Nuo miegamuju rajonu iki reakreaciniu zonu. Savaitgaliais ir atostogu metu. Dazniausiai poromis, seimomis. Dviraciai pradedant maximiniais (cia tie kurie igyvendina savo svajone nuvaziuoti i Palanga su dviraciu ir ta padaro tik 1 karta per metus), iki prabangiu hibridu (sitie "poilsiautojai", net turi specialia apranga ir gali buti sumaisyti su "entuziastais"). Visuomene i juos ziuri palankiai, nes didzioji dalis taip ir isivaizduoja dviracio panaudojima.
5. "Vokieciai". I sia grupe ieina visi turistai, iskaitant lietuvius. Atpazistami is dviraciu su tasemis.
6. Visi bmx ir panasus dviraciai priskiriami prie vaikisku. Jei vazineja savo aikstelese, niekam netrukdo. Kaip ir vaikai. Nelabai kam jie rupi. Isskyrus bobutes, kurioms viskas rupi ir jos vertina viska neigiamai.
7. "Fixeriai"- itin retas "paukstis" musuose. Kadangi ju mazai, tai ir priskiriami prie "mazumu", panku, ar narkomanu.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=Vhbd3KyEplU


Paskutinį kartą redagavo zygfrid 2011 Kov 03 19:50. Iš viso redaguota 1 kartą.

Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2011 Kov 03 19:27 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2010 Geg 19 00:43
Pranešimai: 1678
Miestas: Klaipėda
Liuks! :nikstys: Priimam Zygfrid skirstymo kategorijas, tik, manau, dar reikėtų pridėti tą negausią "komutatorių" grupę kaip atskirą, nes lyg prie "senių“ dar nelimpa, nors panašiais tikslais dviratį naudoja. Gal dar "profai", kurie kurjeriaudami bando duoną užsidirbti?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2011 Kov 03 19:47 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2010 Geg 19 17:44
Pranešimai: 704
Galetu buti dar kelios grupes, bet jos nelabai turi isskirtiniu bruozu. Ir kai kurios nera tokios gausios, kad butu pastebimos. Sakykime pastininkai, ar kurjeriai, ar seip zmones, kurie vazineja i darba ar su reikalais. Dar yra dalis dviraciai vazinejanciu zmoniu, kuriems maziausiai rupi kam juos priskiria (tame tarpe ir as).

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=Vhbd3KyEplU


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2011 Geg 30 23:02 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2010 Geg 19 17:44
Pranešimai: 704
Miestas tuscias, Akropolis pilnas...
Kodel nera Akropolyje saugomos dviraciu aiksteles, kurioje apsauginis priimtu saugoti dviracius ir isduotu pagal "talona" ar "zetona". Manau toks dalykas padetu populiarinti dviracius Klaipedos mieste. :klaupiasi:

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=Vhbd3KyEplU


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2011 Geg 31 00:21 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2010 Geg 19 00:43
Pranešimai: 1678
Miestas: Klaipėda
zygfrid rašė:
Miestas tuscias, Akropolis pilnas...
Kodel nera Akropolyje saugomos dviraciu aiksteles, kurioje apsauginis priimtu saugoti dviracius ir isduotu pagal "talona" ar "zetona". Manau toks dalykas padetu populiarinti dviracius Klaipedos mieste. :klaupiasi:

Parduok šitą idėją "akropolistams", gal gerus pinigus uždirbsi... Didėjant dviratinei masei, tai bus neišvengiama.
...Tik gaila viso likusio Nekropolio...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2011 Geg 31 10:22 
Atsijungęs
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2011 Vas 12 22:07
Pranešimai: 197
Miestas: Vilnius-Klaipeda
zygfrid rašė:
Miestas tuscias, Akropolis pilnas...
Kodel nera Akropolyje saugomos dviraciu aiksteles, kurioje apsauginis priimtu saugoti dviracius ir isduotu pagal "talona" ar "zetona". Manau toks dalykas padetu populiarinti dviracius Klaipedos mieste. :klaupiasi:

Galėtu ir simbolinis lito mokestis būti. geriau jau sumokėti lituką, kitą, bet jaustis saugiai :)

_________________
http://symbianity.com
Tavo telefono namai.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 29 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2, 3  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007