Bal 132014
 

Jau anksčiau rašiau apie savo pastebėjimus ir įspūdžius iš dviratinių kelionių Olandijoje. Šiame straipsnyje noriu pasidalinti dar kai kuriais momentais, kurie dažnai lieka nepaminėti populiariojoje dviratinėje medijoje. Šį kartą apie tai, kuo skiriasi mūsų šalies olandiškos „gulbės“ vairuotojas nuo olando, skubančio į darbą.

amsterdamas2

 

Lietuviškasis vairuotojas

Olandiškas tradicinis dviratis… Turbūt suprantate ką turiu omeny – gulbės linijų rėmas su aukštai iškeltu vairu, plati sėdynė – archaiškų dalių grėmėzdiškas dviratis.

Ir apie jų vairuotojus… Pažinojau bent dvi merginas, kurios šio tipo dviračius savotiškai fetišizavo. Šio tipo dviratis joms buvo asmeninio stiliaus, aprangos tęsinys. Plevėsuojanti suknia, į gėlėmis apkaišiotą dviračio krepšį tabaluojantis vintažinis rankinukas.

Šie dviračiai paprastai transportuojasi šaligatviais. Nors kartais galima pamatyti ir gatvėje, pvz., važiuojant prieš eismą ir kitose žvilgsnį kliūnančiose situacijose. Jei šiems vairuotojams priminsime, kad dviračiams taip pat galioja eismo taisyklės – jie šią mintį sutiks tuščiu bereikšmiu žvilgsniu… O pakalbinus apie elementarų saugumą – jų akys nukrypsta kažkur įstrižai į viršų…

Su šio tipo dviračiais tenka prasilenkti mūsų dviračių takeliuose ir tai geriau daryti kuo platesniu, bent kelių metrų atstumu. Ne kartą esu pakliuvęs į panašią situaciją, kai priešpriešais mano dešinėje juostoje atriedanti dama nesitraukia ir tęsia kursą tiesiai į mane… Net jei jos žvilgsnis nukreiptas į mano akis, tai niekaip nekeičia jos judėjimo krypties ir mes artėjame vienas į kitą, kol visiškai nieko nesupratęs pasitraukiu į pievą.. O priartėjus iš galo tenka spręsti iš kokios pusės šią būtybę geriau lenkti, nes ji neužima jokios aiškios pozicijos take, o kiek beprilėtinčiau greitį – aplenkiant ji visvien susvirduliuos ir privers mane jaustis grubiu smarkuoliu.

Šio tipo dviračiai Lietuvoje retai atlieka kitokią nei rekreacinę funkciją. Tačiau pastarųjų vairuotojai dažniausiai reprezentuojami kaip silpniausi dviratiniai eismo dalyviai. Tuo pačiu jie ir brangiausi – nusipelnę patogiausių dviračių takų, ištaigingiausios infrastruktūros.

dviratis-perejoje © Sauliaus VENCKAUS („Respublika“) nuotr.

Tiesa tai, kad šie eismo dalyviai dažnai pakliūna į nelaimingus įvykius. Tipiškas atvejis – išriedėjimas į gatvę pėsčiųjų perėjoje net neapsidairius… Tačiau šių eismo dalyvių negelbsti net izoliacija nuo motorinio transporto. Prisiminkime Klaipėdos Girulių dviračių taką, kuris atrodo būtų ideali vieta taikiam riedėjimui… Tačiau, kaip jau ne aš pirmas pastebiu, ši vieta panaši į kamikadzių erdves – sumuštos galvos, krauju aptaškytas asfaltas.. Dėl to šio takelio vingiai tapo gerai pažįstami ir „greitukės“ vairuotojams. Labai vengiu panašių takų – eismas atviroje gatvėje atrodo daug labiau prognozuojamas… Vėlgi, iki tol, kol jos staiga nekerta netikėta romantiškoji „gulbė“….

Olandijoje

Dabar apie Olandiją ir tuos pačius gulbės linijų dviračius. Tai tradiciniai olandų dviračiai, kurie per 100 metų išliko beveik nepakitę. Šie neprižiūrėti, vargiai pripūstomis padangomis kledarai kelia nuostabą, kad apskritai rieda.. Tačiau jie tokie ne dėl to, kad čia būtų vertinama jų girgždanti retro estetika, o dėl olandiško gyvenimo būdo ir atsainaus požiūrio į šį daiktą. Kaip man apibūdino pažįstama olandė – olandams dviratis tai kaip šlepetės. Dviratis jiems tai kasdienės rutinos, bet ne stiliaus ar hobio dalis. Ir, kaip mes pastebėjom, kasdien mindami į darbą olandai net nesišypso..

Nors šie dviračiai panašūs į tuos, kuriuos renkasi mūsų saulėtų dienų stileivos, tačiau visiškai skiriasi jų panaudojimas ir tai, kaip jie valdomi. Olandai šiuos dviračius valdo ir valdo puikiai, jie su šiais dviračiais tiesiog suaugę.

amsterdamas3

Kai kurie dviračiavimo pavyzdžiai Olandijoje gali atrodyti virtuoziški.. Štai du, kartais trys ant dviračio susodinti vaikai, ant rankenos pakabintas didelis celofaninis krepšys maisto produktų – rankoje telefonas.. Ir ši motina niekuo neišsiskiria iš kitų piko valandos sraute skubančių kažkur namo. Sunku perpasakoti visus tuos mūsų akiai neįprastus vaizdus, jei to neteko matyti savo akimis.

Šiuo metu paplitęs klaidinantis reiškinys – olandijos dviračių eismą vaizduoti reklaminiais metodais – išsaldintais klipukais, atrinktais vaizdeliais, „as easy as riding a bike“.. Taip, Olandijoje daug kur išties galima patirti idilišką ramų važiavimą, tačiau ne ten, kur vyksta pagrindinis veiksmas – miesto centras, skubėjimas į darbą, iš darbo. Dviračių takai, susikirtimai, gatvė, vėl takas, mažytės sankryžėlės – būtina ne tik posūkio signalus ranka rodyti, tačiau ir susigaudyti kieno pirmumas, jausti ryšį su aplinka, kitais eismo dalyviais, tarp kurių – dviračiai, mopedai, automobiliai, tramvajai, o kartais ir raiteliai.

amsterdamas4    amsterdamas1amsterdamas5

 

 

 

 

 

amsterdamas6    amsterdamas7

Savotiška Amsterdame stebėti turistus, išsinuomavusius šiuos gulbiškus dviračius – įtampos iškreipti veidai, atspindintys sunkias pastangas likti oriais, neužkliūtais ir stačiais tame daug dėmesio reikalaujančiame sraute.
Pamenu, kai mes pirmą kartą prieš 7 metus dviračiais atsiritome iki Grioningeno, prieš drįsdami įsilieti į eismo srautą, nutarėm valandėlei prisėsti ant suolelio ir akimis perprasti, įžiūrėti nors kokią tvarką šiuose eismo verpetuose, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip visiškas chaosas. Ir taip, vietiniai olandai nekenčia dviračiais žioplinėjančių turistų.Nors kartais galima pastebėti olandus, dviračiais kertančius raudoną šviesą, tačiau jie suvokia, ką daro, kaip ir eismo taisykles jie neabejotinai žino. Švietimas – viena svarbiausių olandų dviratinės kultūros sudedamųjų dalių.

Olandų vaikai dar pradinėje mokykloje pratinami prie dviračio, mokomi elgesio gatvėje, o būdami maždaug 12 metų laiko praktinį egzaminą – išlaikę gauna sertifikatą. Ar šį egzaminą išlaikytų mūsų olandiškų dviračių svajotojai?

Tiesa, dviračių mokymai Olandijoje vyksta ne tik vaikams, bet ir suaugusiems neturintiems praktikos ir žinių, imigrantams iš kitų šalių. Motorinių transporto priemonių vairuotojai, prieš įgijant teisę vairuoti, taip pat mokomi sąveikos su dviratininkais.

Pabaigai

Prašau neužsigauti merginų, stilingų žmonių ar olandiškų dviračių mėgėjų. Visur yra išimčių ir ne dviračio stilius yra svarbiausia, o tai kaip mes jį vairuojame, kokią jaučiame atsakomybę prieš save ir aplinkinius. Turime suprasti, kad dviratis yra ne tik laisvalaikio žaislas, bet ir žaloti ar net žudyti galinti transporto priemonė, o dalyvavimas eisme reikalauja dėmesio ir įgūdžių. Nepasigaukime ties romantiškaja „as easy as riding a bike“ kliše. Deja, kadangi dviratinis mokymas, kaip ir eismo kultūros supratimas yra kažkur toli už švietimo sistemos ribų – saviugda ir dviratine branda turime užsiimti patys. Gero Vėjo!

 

 


  10 Atsakymai temai “Olandiški dviračiai ir jų vairuotojai”

  1. Balandžio 25. penktadienį, 18:00 Klaipėdoje, prie prekybos centro Big’as, įvyks šio mėnesio dviratininkų „Kritinė masė“!

    Įrodykime, kad esame eismas!!

  2. čia matyt tipiškas aprašytas lietuviškas egzempliorius (tik dviratis ne olandiškas) – http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/nelaimes/vilniuje-dviratininke-pakliuvo-po-autobuso-ratais.htm

  3. man labiausiai patiko ši vieta: „O pakalbinus apie elementarų saugumą – jų akys nukrypsta kažkur įstrižai į viršų…“

    🙂

  4. Nesupratau ką autorius norėjo pasakyti šiuo straipsniu 🙁
    Tačiau architektams Nyderlanduose patiko labiau nei Vokietijoje. Ir jie parašė kodėl: http://dviratis.lt/mobile2020-projekto-organizuota-kelione-i-olandija-bei-vokietija/

  5. Edai, nejaugi taip sunku buvo suprasti, kad straipsnyje pabrėžiu švietimo svarbą. Todėl palyginau lietuvišką, aplinkoje nesiorentuojanti dviratininką, su olandu, kuris dviračiavimo mokytas nuo mažiausių dienų.

    Straipsnyje nėra nei žodžio apie tai, kad olandiška infrastrūra būtų kažkuo prasta. Ir kokia bebūtų ta infrastruktūra, Olandijoje ar kitose šalyse, ji reikalauja dėmesio ir atsakingo elgesio, Olandijos eismas nėra išimtis .

  6. KEdas kazkaip nei vieno Simo straipsnio nesugeba suprasti 🙂 . Kokiai ten jis dviratinei sektai priklauso..?

  7. Bet tai, kad visko reikia mokytis ir netrukdyti kitiems eismo dalyviams, juk savaime suprantama, tad kam kartotis?
    O ir iki to testo, kuris rengiamas pradinio mokymo pabaigoje, vaikai į mokyklą daugiausia atvažiuoja nuosavais dviračiais. Plačiau aprašyta ten pat iš kur paėmei savo video 😉 http://bicycledutch.wordpress.com/2014/03/11/new-traffic-test-app-for-dutch-children/
    Skaičiai čia: http://www.aviewfromthecyclepath.com/2013/09/how-many-dutch-children-still-go-to.html

    Tuo tarpu Lietuvoje vaikams savarankiškai važiuoti galima tik nuo 14 metų, tad apie kokius dvylikamečių testus mes čia šnekėsime?

  8. atleisk, bet aš nesupratau, ko tu nesupratai mano straipsnyje, Edai..

  9. Geras straipsnis, Girulių dvirtakis iš tikro pavirto vieta kur galima nepaisyti kitų, einančių, važiuojančių. Kartais atrodo, kad žmogus, apžergia dviratį ir pasileidžia taku prieš eismą, zigzagais, tikrindamas kitų reakcijos greitį. Net keista darosi, tenka grįžti į praeitį kai atsirado galimybė turėti savo auto, parodyti, kad kietesnis už neturintį jo. Čia gal anos kartos auklėti vaikai?

  10. Dėkui už komentarą, Leonai. Ištikro sunku suvokti tokio elgesio priežastis, ši tema galėtų būti gera dirva sociologams.

 Komentuoti

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)